Jak przygotować sok z kiszonych buraków

Zimą i wiosną, kiedy sezon warzyw korzeniowych jest już w pełni rozwinięty, warto sięgnąć po buraki. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale także niedrogie i dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin i minerałów, których nie mogą zagwarantować warzywa i owoce przywożone z całego świata. Przygotowany na ich bazie kiszony sok z buraków ma pozytywny wpływ na cały organizm, dlatego regularne picie zapewni dobre zdrowie, szczęście i witalność – nawet w najciemniejsze dni! Więc jak się przygotowujesz?

Jak przygotować sok z kiszonych buraków?

Sok z marynowanych buraków – jak go zrobić?

Do przygotowania tego napoju potrzebne są dwa buraki, ząbek czosnku, pół łyżeczki soli kamiennej i pół kromki chleba z prawdziwego zakwasu (druga może być odrobina soku z kiszonej kapusty lub ogórka lub niewielka ilość drożdże) chleb/żur). Lub całość można wzbogacić aromatami ziela angielskiego i liścia laurowego.
Buraki obrać, dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Wkładamy do litrowego słoika i dodajemy czosnek. Zalej wrzącą ciepłą wodą i ciepłą wodą z rozpuszczoną solą w stosunku pół łyżeczki do pół litra wody. Następnie dodaj pieczywo pełnoziarniste (może sok z kiszonej kapusty lub ogórka).

Aby proces kiszonki był doskonały, musimy stworzyć środowisko beztlenowe dla fermentujących bakterii. Dlatego wszystkie składniki potrzebne do przygotowania soku z buraków kiszonych muszą być załadowane tak, aby nie mogły swobodnie unosić się na powierzchni słoika. W przeciwnym razie całość będzie spleśniała.
Przygotowaną mieszankę przechowuj w ciepłym miejscu przez 3-4 dni. Następnie wlej sok do butelki i przechowuj w lodówce. Po wyjęciu możemy go delikatnie podgrzać, ale nie gotuj, bo straci swoje cenne właściwości.

Sok z buraków marynowanych Sok z buraków marynowanych – kto może go zjeść?
Mieszanka jest uniwersalna, więc każdy może ją pić. Polecany jest mężczyznom chcącym poprawić sprawność seksualną i libido, kobietom i dzieciom marzącym o szczupłej sylwetce wzmacniającej odporność. Sok ten jest ceniony przez wegan i wegetarian, ponieważ zawiera dużo żelaza roślinnego. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania tego produktu jest cukrzyca. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny szybko podniesie poziom cukru we krwi.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, ten rodzaj soku z buraków kiszonych należy spożywać po jednej łyżce stołowej dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.