Żele czy batony – co wybrać

Baton to jeden z elementów diety wysokoenergetycznej zalecanej osobom aktywnym fizycznie. Na rynku jest wiele rodzajów produktów do wyboru, a pomiędzy poszczególnymi rodzajami występują duże różnice. Musisz jasno zrozumieć, jakich kijów warto używać i jak wpływają na nasz organizm.

Żele czy batony – co wybrać?

Kim jest żel, a kim batonik energetyczny?

Sportowcy chcący zapewnić organizmowi łatwostrawne paliwo mogą wybrać żele lub batony energetyczne. Załóżmy, że żel jest skuteczniejszy w krótkotrwałych i intensywnych aktywnościach, natomiast batonik sprawdza się w długotrwałych treningach i zawodach. Skład dobierany jest w zależności od tempa, w jakim sportowiec przyswaja i spala kalorie.

Żele zawierają więcej cukrów prostych i mają wysoki indeks glikemiczny (dzięki czemu są lekkostrawne). Zadaniem cukrów prostych jest dostarczenie natychmiastowej energii.

Baton energetyczny skomponowany jest w taki sposób, aby stopniowo dostarczał energii, dzięki czemu zawiera cukry o różnych indeksach glikemicznych – dzięki czemu zawsze rekompensuje utratę energii. To bardzo dobre rozwiązanie, gdy potrzebujemy szybko dostarczyć organizmowi niezbędnych kalorii. Dwa przeciętne batony energetyczne to odpowiednik dużego posiłku. Ich niewielki rozmiar niweluje uczucie sytości, które zwykle towarzyszy zwykłemu jedzeniu. Wartość odżywcza tak małej jakościowej koncentracji tłumaczy nieco wyższą cenę produktu w porównaniu ze zwykłymi batonami, które są głównie nośnikami „pustych” kalorii.

Co możemy wybrać?

Jeden rodzaj batonów energetycznych różni się składem od drugiego, ale jeśli planujemy spożywać go poza faktycznym treningiem, możemy wybrać dowolny produkt, kierując się głównie preferencjami smakowymi. Jeśli jesz podczas zajęć, musisz ich uważnie obserwować. Można zauważyć pewne różnice w składzie, kaloryczności i konsystencji. Niektóre produkty są bardzo delikatne i mogą powodować problemy podczas „jedzenia tak jak jesz”. Inne są gumiaste i wymagają żucia. Są też bary, które najlepiej smakują z napojami i warto je zjeść. W czasie upałów warto unikać produktów w polewie czekoladowej, bo czekolada rozpuści się w kieszeni. W przypadku regularnych treningów zrobienie sobie przerwy na posiłek nie stanowi problemu, ale przed długim występem (np. grą) warto wcześniej przetestować różne warianty i wybrać najwygodniejszy, najłatwiejszy do otwarcia i nie jedzenie spowoduje pytanie, nie ma potrzeby popijania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.