Wino japońskie
Najpopularniejszym japońskim sake jest oczywiście sake, ale mało kto wie, że kraj wschodzącego słońca słynie również z produkcji wysokiej jakości win w ostatnim czasie. Najlepsze wina japońskie pochodzą z prefektury Yamanashi (Katsunuma, zwłaszcza Koshu Rubeyet) i wysp Hokkaido (Tokachi, Ikeda Furano, Furano). Co ciekawe, japońskie wino śliwkowe, popularne również w naszym kraju, zwykle uważane jest za wino śliwkowe, ale w rzeczywistości jest to likier morelowy. Alkohol, nie mówiąc już o wódce, to nie sake, jego produkcja bardziej przypomina produkcję piwa.

Pochodzenie japońskiego wina jest kwestią kontrowersyjną. Jedna z teorii głosi, że plemię Koshu przybyło do Japonii z Chin za pośrednictwem mnichów buddyjskich, a mnisi byli wynikiem kontaktów z europejskimi handlarzami jedwabiu. Inne wyjaśnienie wiąże pochodzenie japońskiego wina z przybyciem jezuitów portugalskich. Jednak japońskie wino stało się powszechnie popularne dopiero w drugiej połowie XIX wieku, kiedy zaczęto je regularnie produkować. Co ciekawe, Japończycy nie lubili wtedy wytrawnego wina, do dodawania cukru używali miodu lub cukru. Odkryto również, że właściwości lecznicze zawarte w winie, tzw. polifenole, przyczyniły się do popularności tego napoju.
Jednak od dziesięcioleci wino japońskie słynie z kiepskiej jakości i w rozmowach smakoszy pojawia się głównie jako żart. Jednak Japończycy zaczęli zmagać się z tym stereotypem i zaczęli uczyć się od europejskich standardów, aby produkować wino z wykorzystaniem wyłącznie japońskich winogron jako surowca. Ich wysiłki są coraz bardziej doceniane. Przełomową datą był rok 2004. W tym czasie udowodniono, że grono Koshu zawiera ponad 90% gron. Odmiana ta jest bardzo zbliżona do europejskiego Sauvignon Blanc, drugiej co do wielkości odmiany białych winogron na świecie.
Wino japońskie jest zazwyczaj wytrawne, lekkie i ma silny aromat. Smakują kwaśno, ale bardzo orzeźwiająco. Zawartość alkoholu jest bardzo niska. Wspomniane Koshu szczególnie polecane jest do dań rybnych takich jak sushi czy sashimi ze względu na swój subtelny smak. Z kolei wina o bardziej wyrazistych smakach zestawiane są z daniami mięsnymi.
Oczywiście, gdyby Japończycy nie zrobili z winem niczego, o czym reszta świata nigdy by nie pomyślała, nie byliby sobą. W tym przypadku wprowadzili wino specjalnie przeznaczone dla… kotów. Wino nazywa się Nyan Nyan Nouveau i jest dystrybuowane przez B&H Lifes. „Nyan Nyan” oznacza po polsku „miau”, a „Nouveau” powinno odnosić się do popularnego w Japonii nowego trunku Beaujolais. Na szczęście (niestety?) dla kotów japońskich Nyan Nyan Nouveau nie zawiera alkoholu, to tylko sok winogronowy z witaminą C i kocimiętką. Z biegiem czasu to wino nie będzie się poprawiać, zaleca się pić w ciągu roku.
Do tej pory produkcja kociego wina ograniczała się do jednej serii, jednak prawdziwe japońskie wino zapowiada świetlaną przyszłość.