Regały chłodnicze – od hipermarketu po mały sklep osiedlowy

W przypadku każdego sklepu, restauracji czy innego rodzaju punktu handlowego ważnym elementem jest efektowna ekspozycja towarów. W przypadku sprzedaży żywności ekspozycja produktu również musi spełniać określone warunki przechowywania. Dotyczy to zwłaszcza niektórych rodzajów żywności o krótkim okresie przydatności do spożycia — mięsa, wędlin, serów i produktów mlecznych. W przypadku tego typu klasyfikacji należy go przechowywać w chłodnym miejscu. W tym celu sklep wyposażony jest w różnej wielkości regały chłodnicze oraz inne rodzaje urządzeń chłodniczych, które potrafią obniżyć temperaturę do kilku stopni Celsjusza.

Regały chłodnicze – od hipermarketu po mały sklep osiedlowy

Na sporej powierzchni sklepu znajdziemy cały rząd półek, szaf i okien mroźni do przechowywania żywności. Ich nowoczesna forma – szklane szyby, w przypadku regałów, gdzie klienci mają bezpośredni dostęp do towaru – pozwalają na wyeksponowanie całego asortymentu bez obaw o skrócenie okresu przydatności do spożycia niektórych z wymienionych wcześniej szczególnie wrażliwych produktów, a mianowicie mięsa czy nabiału . W przypadku dużych supermarketów istnieje duże prawdopodobieństwo, że takie odmiany można kupić bez dodatkowego personelu serwisowego, co może zrekompensować koszty eksploatacji otwartych urządzeń chłodniczych (takich jak wspomniane regały chłodnicze). Oczywiście w przypadku mniejszych sklepów opłaca się również wyposażyć je w tego typu półkę.

Rozsądnym i ekonomicznym rozwiązaniem wydaje się wprowadzenie regałów chłodniczych do wyposażenia sklepów mięsnych lub sklepów oferujących głównie nabiał. Przede wszystkim w przypadku takich miejsc zmniejszamy ryzyko obniżenia jakości dostarczanych produktów, tym samym skracając ich termin przydatności do spożycia. Po drugie, poprawiliśmy piękno ekspozycji i sprzedaży tych produktów. Po trzecie, stworzyliśmy efektowną przestrzeń wewnętrzną dla samego sklepu – obecnie dostępne regały chłodnicze można wyposażyć w dodatkowe oświetlenie, wykonane z wysokiej jakości materiałów, a ich nowoczesny wygląd wpływa na pozytywny odbiór dostarczanej żywności.

W przypadku małych sklepów spożywczych tzw. sklepy osiedlowe. Kupowanie regałów chłodniczych nie jest już koniecznością. Ich lokalizację z powodzeniem można zastąpić innymi rodzajami urządzeń chłodniczych, takimi jak witryny chłodnicze czy lady.Dzięki częściowej zabudowie charakteryzują się mniejszym zużyciem energii, a tym samym obniżeniem kosztów eksploatacji w ciągu dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.